gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Undernärda gamlingar

4 kommentarer

Tallrik
Ja det finns säkert många som skulle behöva mera näring. Man talar om problemet i vårt samhälle, man försöker åtgärda, man prövar nya idéer. Man gör TV-program med en känd kock som bjuder på god vardagsmat med litet extra piff, man ser belåtna åldringar vid matbordet, det är en fest, men det är inte vardag.

En frisk gammal person har ännu matlust och hungern gör att hon förser sig. Men, nog är det väl så att matlusten avtar med åldern? Att det är något helt naturligt.

Man tänker – vad i all världen skall jag ha till middag idag? Vad skulle smaka gott just nu? Man ser framför sig sina favoriträtter. Nej – inte det – inte det heller, nää det smakar inte gott. Man tar för sig en liten portion och man mer eller mindre tvingar den i sig. Sen kan man plötsligt någon dag ha bättre aptit igen.

Själv kan man acceptera det här, men omgivningen oroas. Om man är riktigt gammal och trött, om man vill få vara ifred, om man inte orkar leva upp till omgivningens behov, d.v.s. att man skall sätta i sig en stor portion mat – kan man inte få bara vara? Vi ska ju inte leva i evighet.

Det finns många frågor att ställa. Vi behöver prata om allt. Det är viktigt att samtal pågår. Förhoppningsvis vaskar vi fram de goda svaren.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

4 tankar om “Undernärda gamlingar

  1. Hej mormorsmor! Jag är mormor och farmor, fyller 82 i sommar. Läser din blogg med stor behållning och vill att den aldrig tar slut. Vacker musik på radion, jag njuter och lever upp.
    Ett varmt tack och de bästa hälsningar. (i all hast…)
    Ing-Marie

  2. Hittade din blogg idag och den gjorde mig så glad :-)!
    Så nu börjar jag läsa från början, tack för denna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s