gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Hur hantera tiggare?

Lämna en kommentar

Tiggare

Nyligen debatterade Bo Rothstein och Tomas Hammarberg på TV2 tiggeriet som blivit så vanligt i våra städer. De flesta tiggare sägs vara rumäner.

Bo Rothstein talade om den förnedring de utsätts för då de tar emot en allmosa, han vill förbjuda givandet. Det kommer att tvinga staten till åtgärder. Tomas Hammarberg menade att tiggarna är människor som lider. Förnedrade är de i sitt hemland. Att man inom EU måste arbeta för förändring, men att det är något som sker på lång sikt. Rumänien lär inte vara det fattigaste landet. Svåra frågor.

På en gata i närheten av min bostad sitter ofta en påbyltad man med en burk framför sig. Det gör ont i en att se honom och om jag har kontanter brukar jag räcka över en tjugokronorssedel eller slantar. Varje gång tar han snabbt min hand och kysser den. Första gången blev jag överraskad.

Men är det förnedrad han visar sin tacksamhet? Jag tycker inte att jag ger slanten von oben.

Jag kan inte veta hur han känner det, men jag tolkar det som att han upplever litet mänsklig värme och själv känner jag en extra stor tacksamhet över att jag har ett hem och allt jag behöver.

 

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s