gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

En del mornar…

14 kommentarer

Vattning
Det där att jag skriver en att-göra-lista varje kväll ger mig en sorts kontroll över den nya dagen inbillar jag mig. Men en del mornar är sängen något så otroligt skön, man vill inte upp, varje veck på lakanet och kudden och alltsammans är format efter kroppen. Kikar med ett öga på väckarklockan, halvåtta, en stund till kan man slappa. Stunden slinker iväg, blir till tjugo minuter, blir till trettio, fyrtio…. Men till slut är uppstigning ett måste.

Styv är man de första minuterna, man vaggar, känner sig gammal. På med kaffet, fram med bröd och ost och en ny burk marmelad. Då får man inte upp burken. Med en knivspets försöker man få luft in i den, så att locket skall ge vika. Burken far i golvet…..

Nästa etapp är att vattna blommorna. De är fina, man har namn om sig att ha gröna fingrar. Men så ser man inte att vattenstrålen träffar ett blad som blir till en rutschkana för vattnet ut ur krukan. Plötsligt har man en pöl på fönsterposten och vattnet rinner ner på golvet. På parketten.

Att baxa undan stolen och få syn på pölen och torka upp den, det har blivit ett stort jobb. Man pustar och tappar humöret.

Och sen tittar man på listan och konstaterar att ingen rolig programpunkt för dagen är noterad.

Men det behövs inte, det är skönt att inte ha tider att passa. Långtråkigt blir det aldrig. Tvärtom har man ofta svårt att hinna bevaka alla viktiga radioprogram t.ex. på tisdagar Kropp och själ, på onsdagar Plånboken, följetongen, Tendens, Epstein och Nordegren, Studio ett o.s.v. För att kunna höra måste jag ha radio med lurar, en liten fickradio så att jag kan röra mig. Intrasslad är jag i den långa sladden, om telefonen ringer tar det flere sekunder innan örat är ledigt för ett samtal.

Inte noterade man såna småttiga detaljer då man var ung. Man var igång, man kunde klämma in hur mycket som helst känns det som nu.

Å andra sidan – jag får vara oändligt tacksam för allt jag ännu kan.
Först i sängen på kvällen kommer jag ihåg det. ATT TACKA.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

14 tankar om “En del mornar…

 1. Tack Gammelmormorn för att du får mig att stanna upp och ta ett djupt andetag. Jag är just där, mitt i livet, tror jag kan hinna med allt och glömmer ofta att stanna upp och TACKA.

 2. Fantastiska människa, så härligt att läsa om dig! och så sant det du skriver.
  Dig följer jag mer än gärna.

  Från Österlen önskas en trevlig torsdag/MH

 3. Hej
  Läste om dig på Aftonbladet imorse, blev nyfiken på din blogg som jag nu har läst. Jag tycker att du skriver på ett härligt sätt och många tänkvärda ord, väntar och ser fram emot ditt nästa inägg Tack

  Önskar dig en fin dag.
  Från ett kallt och soligt Östersund

 4. God Morgon – så vackert att få vakna till dina ord, härliga kvinna!

 5. Hur spännande som helst att läsa dig…
  Och det här med att spilla blomvatten och besväret med att torka upp det är kanske ”universellt”. Om man har parkett eller målade fönsterbrädor 🙂

 6. Åh vad jag känner igen mig ang vatten på golvet och inte nog med det man måste ibland ta fram något i underskåpen då gäller det att ha en stol i närheten för att gripa tag i och kravla sig upp och ALLTID tel. i närheten för just denna gång kommer jag kanske inte upp.Så tänker en 91 åring. Men känner också en oändlig tacksamhet över att kunna kravla sig upp o ner!
  Jag blir så inspirerad av Ditt sätt att skriva och ser ju att många har hittat bloggen. Vi får tacka Expressen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s