gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Endast två av hundra känner sig trygga inför ålderdomen

Lämna en kommentar

Varannan
Det här temat – trygghet och ålderdom, vet jag alldeles för litet om, för att komma med några synpunkter på. Har bara min mammas och mormors och vänners erfarenheter och mina egna.

Mormor född 1862, en ljuvlig mormor var hon. Mommi kallade jag henne. Hon levde sina sista år på något som hette ”Hemmet”, i eget rum med egna möbler. Hon blev åttio år gammal. Och hon stortrivdes.

Gick så ofta till henne tillsammans med bästisen Ulla. Hon satt i en gungstol och bjöd oss på karameller tror jag. Mest minns jag hennes leende. Som i en saga.

Mamma, hon ville inte till ”Hemmet”. Varför vet jag egentligen inte. För mig skulle det betytt oerhört mycket om hon hade velat det. Hon var så ensam då jag hade flyttat till Sverige. Det gav mig dåligt samvete. Men vi är alla så olika.

Och gamlingar idag? Många är ganska friska. Mina vänner och även jag själv säger att vi vill bo hemma. Man får hemtjänst morgon, middag och kväll om man behöver. Ingen i min vänkrets är missnöjd.

Det låter illa då man läser om 90+are som vill komma till ett äldreboende och blir nekade. Det finns brister. Det går säkert att plocka fram massor med sorgliga exempel. År 2001 fick min make plats på ett otroligt bra hem, när jag inte mera orkade sköta honom.

Jag tänker mig att personal, – de allra flesta – verkligen VILL göra något bra, även de som inte sett anställning på ett ålderdomshem som något drömjobb. Det är naturligtvis inte alltid lätt, men ofta får man mycket tillbaka.

En period som ung arbetade jag med vuxna utvecklingsstörda. Inget jag jublade över, men jag fick ta vad som då erbjöds. Och det blev så oerhört mycket roligare än jag kunnat ana.

Unga människor, de som intervjuades häromdagen i TV, de kände sig otrygga inför ålderdomen. Varför intervjuar man unga om det? Ingen vet någonting om hur äldrevården fungerar om tjugo, trettio, fyrtio år. Ja det kommer att finnas så många gamlingar då. Finns det någon som tar hand om dem tänker de.

Sen beror ju allt i livet på hur man har haft det. Om livet varit snällt mot en. Om man har positiva erfarenheter. Om man har tillit.

Fattig eller rik? Det handlar inte bara om pengar. Det handlar om värme och kärlek.

Men, så kommer insikten, att det finns många som lider brist på allt det. Att livet för dem är både grymt och orättvist.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s