gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Gamla och nya tider

2 kommentarer

Stork2Wikipedia
Faller i begrundan. Nu dessa dagar har man pratat om sex i alla möjliga sammanhang. Ja ämnet är alltid aktuellt, men nu råkade jag lyssna. Studio 1 i P1 handlade om hur flickor for illa av att på nätet och över allt kallas för horor och orrar med anspelning på att de har många olika partners. Att det blivit vanligt att killarna roar sig med gruppsex, med en flicka i taget. Att det inte handlar om sex då, utan är en maktdemonstration. Och att flickor från vad som numera kallas hederskulturer, kan råka riktigt illa ut.

En konstnär, Carolina Falkholt, skulle göra ett stort kvinnligt könsorgan av snö i granna färger, att bli uppmärksammat i kulturhuvudstaden Umeå.

Hon hade bak på sin jacka texten ”Min j–la f—a” och rektorn hade protesterat, men hon vek sig inte.

Hon blev under arbetet hotad av en aggressiv man. Kanske får hon en del applåder? Jag fattar det inte. Men vet också att jag är stenålders.

Och alla de ”runda orden” som min generation kallade dagens k—ar och f—or. För oss var de helt omöjliga att formulera. Det sitter i ännu. Skulle låna en bok ”Bitter…” på biblioteket för något år sedan, med ett runt ord i titeln. Jag sa författarens namn och Bitterf…

Tänker tillbaka till 1930-talet då min kvinnogeneration blev könsmogen.
Inte ett ljud hade sagts till mig om t.ex. menstruationen. Kanske var det annorlunda i familjer där båda föräldrarna fanns, att barn där fattade mera av samlivet.

Men när jag en dag som tolvåring dödsförskräckt ropade till mamma att ”jag blöder” sa mamma att gulle lilla, du har fått ”skräpet”….

Såå vansinnigt var det. ”Fina” små flickor hade inget underliv. Jag undrar om jag ännu som tonåring trodde på storken.

Har ett tidigt minne där jag står och ser mig i spegeln och frågar mamma om prinsessor kan få barn. Antagligen lekte jag att jag själv var en prinsessa. Minns att mamma viskade något till mormor och sen sa hon ”ja det kan de”.

Jag frågade inte hur? Bara att? Men att det var någon laddning i det hela kände jag, efter som jag ännu minns det.

Jag hade en ett år äldre kusin som undervisade mig om barns tillkomst. Jag satt med uppspärrade ögon – va – nää – mh – oh – men…

Nähhähhhäää! På det trodde jag inte.

Det är en välsignelse att det här tillhör gångna tider. Inte är det problemfritt idag heller minsann. Det blir det aldrig.

Foto: Wikipedia.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

2 tankar om “Gamla och nya tider

  1. Pornografi har ju blivit så lättillgängligt på nätet numera, tror att det ger ungdomar en alldeles fel uppfattning om sex.Likaså är det så lätt att trakassera och hota en person som man aldrig träffat eller stått ansikte mot ansikte emot, utan att tänka på följderna för den enskilda människan.
    Sen tycker jag det känns oklokt att provocera, såg denna konstnär på TV idag, undrar om det inte är ett sätt att få uppmärksamhet och bli känd kanske? Kom att tänka på konstnären Vilks med sina rondellhundar, han får livvakt i åratal förmodligen för att hotet mot honom är så stort, men det är faktiskt han själv som satt sig i den situationen, borde han inte då ta pengarna ur egen ficka.

  2. Så fantastiskt generöst att du vill dela med dig av dina minnen och reflexioner! Du väcker även mina minnen och funderingar. Jag längtar redan efter att få ta del av dina nya infallsvinklar. Världen utvecklas ju så snabbt nu och med barn och många barnbarn hoppas jag att få se hur de utvecklas och vilka problem de får att brottas med. Varje generation får ju sitt och jag minns hur min morfar ojade sig över att världen var ur led när han fick telefonen och bilarna skrämde slag på honom…Allt nytt känns oroligt och jag gläds åt att gammelmormor hittat ut i cyberrymden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s