gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Den svåra konsten att koppla av

10 kommentarer

Kudde
Att kunna vara avslappnad, lugn, ha frid inom sig, njuta, det är inte allom givet, även om omständigheterna är goda. Det lyckas nu och då, men aldrig på beställning.

Man lägger sig och tänker att åhh så skönt det ska bli, nu skall jag ligga och lyssna på radion. Eller nu ska jag läsa. Eller bara bara vila. Jag behöver inget göra, ingen ställer minsta krav på mig. Det ska bli så härligt. Men det är som om man ligger på någon sorts underlag av oro.

Man lyssnar inte på programmet, man maler. Man vänder bladen men vet inte vad man läser. Det snurrar av tankar som inte hör ihop med någonting.

Sjunk ner nu då, känn dig tung, slappna av! Spänn dina muskler och gör ett nytt försök att få dem mjuka! Det går inte.

Man blir arg på sig. Nu skaa du känna inre ro, du ska kunna det, du är gammal och får vara trött och du är privilegierad. Du har just nu inga stora sorger att bearbeta. Att ligga här och spänna sig, det är väl bara att… Men – det går inte. Man stiger upp och gör någonting istället…

Däremot händer det inte så sällan när man inte alls vill det, t.ex. framför TV:n, att man somnar.

Nää, jag vill inte sova nu, jag skaaa se programmet, jag har ju kryssat för det, jag vill se det. Man stagar upp sig, man sträcker på benen, man tar en klunk vatten, man intalar sig – och man somnar.

Men det finns också mornar som är alldeles ljuvliga.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

10 tankar om “Den svåra konsten att koppla av

 1. Kära Dorrit, Tack för dagens brev. Det var spännande att få läsa Dina bloggar. Jagskall följa dem vidare.
  Hjärtliga hälsningar från Catharina och Sten

 2. Tror inte alls att idéerna sinar. Det kommer nya:)

 3. O nej inte behöver Du vara oroliga att idèerna sinar. Du verkar ha massor att ösa ur och förmedla. Tack!
  K

 4. God kväll!
  Jag var jätte glad adressen. Tyvärr den e-post fungerar inte! Förlåt att jag svarar så sent, men det var riktigt fin dag idag och den lockade att vistas ute och sedan pyssla och prata med mina växter. Börjar jag med mina orkidéer så ta det alltid längre tid en jag har planerat.
  Bloggen har get mig en härlig stund vid dator. Det låter kanske förmätet men att läsa era rader har get mig ett slags igenkännande. Många av era ord, tankar har också passerad mitt huvud. Jag känner mig i dem. Det strålar en sådan medmänsklighet av dem raderna. Det är såååå härligt att någon har get ord åt alla dessa känslor, att känna igen sig nästan som att få ett syskon skäll. Så nu har jag fått ännu en ursäkt att öppna dator och glädja mig åt, att följa era rader, minnen, tankar. Dem ge mig leende, känslan som jag som jag kan identifiera mig med, eller en stund eftertanke en slags samhörighet?

  Vet inte om ni har hört intervju med denna unga begåvade tjej. Om inte så skickar jag länken. Värd att lyssna på. Trevligt med sådana ungdomar.

  http://www.svt.se/kultur/bok/sveriges-yngsta-forfattare-romandebuterar-13-ar-gammal

  Hälsningar Jana

 5. Ha. ha känner precis igen mig i din beskrivning om avkoppling! Det är som förgjort när man planerar en stunds avkoppling, men framför TVn i väntan på att ett program skall börja då går det sååå bra att koppla av så man somnar som en sten.

 6. Hej, har du provat yoga någon gång? Det är ett härligt sätt att slappna av på. På youtube finns massor med övningar man kan göra hemma med endast kroppen och själen som redskap. Här är en länk till en 98-årig kvinna som lär ut.

 7. Här är en länk till, prova rörelsen där man rullar huvudet runt och glöm inte att andas in djupt, efter några gångers övning är den här rörelsen väldigt avslappnande. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s