gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Inte det vanliga dambjudningspratet

2 kommentarer

Relativitet
Drömde om vännen Kajsa.

Hon kom att bli en så betydelsefull vän för mig fastän det började tveksamt.

Det var så att vi bytte bostadsort 1963 och i nya staden bodde en Kajsa med familj. De var vänner till våra tidigare göteborgsgrannar.

Göteborgsgrannarna hade ringt Kajsa och sagt att hon och hennes man kanske kunde ta hand om oss, som var helt nya i staden.

En dag ringde mig fru L (Kajsa) – man fruade varandra då ännu. Har fru N (jag) lust att komma på lunch på torsdag? Ja tack, sa jag. Så trevligt. Vi kände ju inte en katt i staden.

Damlunch tänkte jag, sådana hade jag varit på många gånger och till dem hörde hårfrisörska, gåbortsklänning och blommor.

Ringde på dörren och Kajsa öppnade med förkläde på magen. Hon torkade av sina händer mot det och verkade överraskad över buketten.

I en soffa i vardagsrummet satt två damer. Kajsa sa att ja, jag får väl ta och duka bordet då då.

Och jag kände mig bortkommen. Fel helt enkelt. Det var inte den konforma stilen med brutna servietter som jag var van vid.

Samtalet rörde sig kring konst och om Einsteins relativitetsteori taltes det en stund. Minns inte hur de kom in på den. Formeln E = mc2 var det enda jag kunde…

Kajsa var magister i konsthistoria, en av damerna var professor i psykologi, den andra hade läst statskunskap. Jag kom då direkt från mina kastruller.

Någon månad senare inbjöd jag Kajsa till en lunch hos mig, med min sort av vänner. Då trivdes inte Kajsa. Då kände hon sig fel. Bortkommen.

Så kan man ha helt olika stilar och kan inte konsten, har inte förståndet, har inte mognaden, att vara nyfikna på varandra.

På så vis är det skönt att bli äldre. Man är mera fri från regler, man finner sig till rätta, man vet att man duger.

Kajsa och jag kom sen att umgås väldigt mycket med åren. Det var så att hon sa efter lunchen hos mig att ”om vi ska umgås får vi göra något vettigt av det. Ska vi starta en studiecirkel i konsthistoria?”

Och Kajsa ledde cirkeln och hon liksom många av deltagarna kom att bli mina mycket goda vänner.

Kajsa var låghalt. Hon hade säkert som ung haft komplex över det. Hon hade en stilig man och tre härliga ungar.

En gång blamerade jag mig totalt. Jag talade skrattande om Halta Lotta och vindögda P… bet mig i tungan i samma sekund. Men Kajsa skrattade också.

Och en gång berättade jag för henne om en dröm jag haft, där hennes huvud låg i en liten smyckesask. Bara huvudet låg där.

Kajsa blev glad och sa ”så härligt att märka att du aldrig tänker på min hälta”.

Frågade henne en gång vad hon fick ut av mig egentligen?

”Jag är så glad över att ha blivit vän med en vanlig människa”, svarade hon.

Det är inte så ofta man får beröm för att vara vanlig.

Kajsa drabbades av malignt melanom och dog 1977. Jag bär henne med mig.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

2 tankar om “Inte det vanliga dambjudningspratet

  1. Hej, så trevligt med en riktig nära vän. Hur skall man vara för att vara en vanlig människa? Är det att vara sig själv?

    Ha en fin kväll.
    Mvh: Hallandskusten

    • Jaa du – ingen är väl egentligen vanlig, vi är komplicerade unika varelser allihop. Men de jag beskrev var speciella på så vis att de var hyperintellektuella, hade nog det som ngt de var stolta över och på ngt vis lärde sig min goda vän kanske att det fanns en slagsida i att vara så fixerad vid lärdomen. Hon tyckte det var skönt med ”vanlighet.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s