gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Lockande lockar

4 kommentarer

HarlockWikipedia
Undrar om det är många som vistas så mycket i det förflutna som jag? Hela tiden dyker det upp minnen och allt kommer så nära.

Kanske har jag skrivit om min självlockiga kusin Sirkka tidigare. Jag var så ofantligt stolt över henne.

Hon bodde i Helsingfors, jag i Åbo.

Hon var ett halvt år äldre än jag. Jag vistades som barn och som yngre tonåring hos hennes familj varje sommar.

I skolan var jag ofta avundsjuk på söta flickor, men Sirkka var jag bara stolt över.

Jag ville vara som hon. På danserna brukade hon pluta med munnen och blev hela tiden uppbjuden. Jag försökte mig på samma konst, men det hjälpte inte.

I Åbo under skolterminerna skröt jag över henne. Berättade om hennes kläder med mera. Minns bl.a. en rostfärgad ulster och till den en mörkblå hatt. Även tonåringar kunde ha hatt på den tiden.

Jag tyckte hon var helt ljuvlig. Litet som jag beundrade Shirley Temple.

Vet inte vad kompisarna i Åbo tänkte om Sirkka. Kanske berättade jag så levande om henne, att hon blev verklig för dem också.

De minns henne ännu idag, fastän de aldrig såg henne i levande livet.

Sirkka sa att hon tänkte bli agronom. Jag visste knappt vad en sådan gjorde, men beslöt mig för att det skulle jag också.

Det var krig och kontakterna mellan oss var under en period glesare.

Hur som helst, efter studenten anmälde jag mig till Helsingfors Universitet till fakulteten där man utbildade sig till agronomer.

Sirkka hade kommit på andra tankar och blev skräddare…

Vad är det som styr oss i livet? Det kan faktiskt vara underbara korkskruvslockar.

Foto: Wikipedia.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

4 tankar om “Lockande lockar

 1. Vilken underbar bild av en älskad kusin.

  Du undrar om det är bara Du som lever i Dina minnen .
  Önskvärt vore om det fanns flera sådana som Du och som dessutom skriver/ berättar dem,minnena. Det är otroligt viktigt att vi gamla berättar för vem som vill höra på,berättar om hur det var förr.” Jag borde skriva.”… så heter det alltid men därvid stannar det så ofta.
  även jag hade älskade kusiner, en blev sångerska men avbröt sin karriär och blev en uppskattad väv/textillärare som skrev flera böcker i ämnet. Henne beundrade jag mycket,först för sången som jag också har ägnat mig åt en del (kyrkosång) med viss framgång, och sedermera för hennes textila kunskap.
  oh, jag har många kusiner (pappa hade 11 syskon) alla väletablerade inom olika yrken, alla är värda min beundran. tyvärr är många borta nu. Vad jag kan sakna dem!
  Tack Gammelmormorn för att Du lockar fram minnena!
  k

  • Tack Kerstin för att du alltid gör en glad. Du har stor släkt. Jag har en pytteliten på alla hållen. Vi är fasligt olika på alla vis, men så härligt att mötas.

 2. Ja tänk va man beundrade flickor med självlockigt hår! Tror som du att en viss Shirley Temple var en av anledningarna. Själv fick jag inte ha långt hår fastän jag så gärna ville, har alltid haft tjockt hår men inte tillräckligt lockigt för att få ha långt på den tiden. När jag blev 15 år och flyttade hemifrån lät jag håret växa och hade midjelångt hår tills jag fyllde 40 år. Sladdsystern som kom17 år senare fick ha långt och har fortfarande, då var det minsann ingen diskussion…

  • Tack. Grunnar alltid över detta att så små saker får sån enorm betydelse i våra liv. Att det får ta större plats än viktiga saker. Ja jag skulle kunna prata lockar respektive stripor i timmar….. Det har påverkat. HUrdan man är…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s