gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

När dagarna skiftar färg

2 kommentarer

Fargkod
”Angående rätten till en dålig dag”. Det är rubriken på ett kåseri av journalisten Per Eeg-Olofsson, Malmö.

En del dåliga dagar har vi alla. Per Eeg-Olofsson skriver:

”Ändå finns det en uppenbar brist på att hantera detta på ett kollektivt plan. Vi förväntas att dämpa våra negativa känslor, så att de inte stör andra.”

Han hade en kollega som klädde sig färgkodat efter humör, så att omgivningen kunde utläsa om han var glad eller ledsen.

Efter att jag i bloggen för en tid sedan var dyster och bedrövlig fick jag så många samtal om att ”vad är det med dig?”, och då förstod jag att så’n får man inte vara. Glad ska man vara och helst rolig…

Men det känns faktiskt inte naturligt att låtsas vara en näst intill sprallig åttionioåring.

De dagar/stunder man mår bra, är man tacksam över. Jag tackar för massor varenda kväll, och vet att jag har det bra, men inte är det så alldeles lätt att leva, det vet ju alla.

Visst uppstår komiska situationer och att kunna skratta åt sig själv är en gåva. Ens brister och skavanker blir roliga, om man orkar se det. Min vän Birgitta och jag poängterar det så ofta.

Och så länge man kan skratta åt sig själv är man ju också ännu i ganska bra skick.

Men långa stunder ser man bara att världen är grym. Man hör nyheter om bränder, jordbävningar, krig, kidnappningar och alla tusentals flyktingar. Om all ondska. Det är outhärdligt.

Så tänker man att vi måste ju handskas med våra liv och försöka tänka på alla goda människor och goda insatser som utförs. Då radar jag upp Läkare utan gränser, Röda Korset, Rädda Barnen, Läkarmissionen, Unicef, förutom Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden m.fl. m.fl.

Och så håller jag på. Det är det goda man måste minnas och glädja sig åt och efter förmåga bidra till, med något.

Och visst finns det urgamla människor numera som är i farten. Nittioåringar som löptränar och går på gym och spelar golf. I Nässjö ställer en nittioåttaåring upp i kommunalvalet.

”Då får du hålla dig på benen åtminstone till din hundratvåårsdag.”
”Bra, då har jag ett mål att sträva efter”, sa gubben.

Och så länge man har lyckan att vara klar i knoppen får man vara oändligt tacksam.

Man kan ännu få syn på nya saker och upptäcka att det man trott och tänkt och tagit för givet, inte alls varit det enda givna. Man känner det rentav som att man fortfarande utvecklas. Man blir förvånad. Och det är härligt.

Och så tillbaka till dysterheten igen. Inte vet jag hur vanligt det är, men själv drabbas jag ofta av en diffus oro. En ångest som är svårhanterlig. Men inte vet jag vad jag är rädd för.

Så växlar det ännu en gång. Just hemkommen från en lång promenad till förhandsröstning för EU. Vännen Birgitta tappert travande litet dubbelvikt över sin rullator.

Vad härligt det var att vi klarade av det hela, säger vi till varann.

Vad stark jag nu plötsligt kände mig. Och man fattar intet.

Foto: Coop.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

2 tankar om “När dagarna skiftar färg

 1. Hej! så bra det var detta med färger efter humör, idag blir det grått! fast det har jag inte något, får ta lila det är snyggt1
  Visst har vi olika dagar men jag skyller ofta på lågtryck, känner det när det är över Nordsjön, jag bor på östsidan !Men det hjälper faktiskt att skriva av sig och framför allt det hjälper att läsa Din blogg!
  Tack för det!!
  k

  • Tack – du är så uppmuntrande Kerstin, så att grått blir knallrött, om man nu tycker det är en bra färg. Fast grått har jag ett bra öga till, lärde mig det av Åke Arenhill, han skulle faktiskt vara värd en epistel han med.
   Vilken färg dagen kommer att ha vet jag ännu inte, skall veva mig igång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s