gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Härligt med nya böcker

2 kommentarer

bild3
”Alltid nu”, så heter en bok av Astrid Flemberg-Alcalá. Jag tycker om den. Den gav en sorts ro, med hennes minnen och funderingar i nuet och bakåt i livet, som också en gång var ett nu.

Hon reflekterar över hur vi hanterar det vi minns. ”I minnet rör vi oss fram och tillbaka mellan sammanhang och erfarenheter och vi införlivar allt det, med det som pågår i våra liv just nu.” Ja, precis så upplever jag det.

Och sen läste jag Torgny Lindgrens härliga bok ”Klingsor”. Om en konstnär som fixerar sig vid ett glas som står på en stubbe och som enligt honom ”med sin överdel siktar mot stjärnorna, och med sin bas bunden vid jorden och slav under tyngdkraften”.

Det står klart för Klingsor att den döda materien inte är död. Sen spinner Torgny L. vidare på det.

Klingsor filosoferar också över vilka som var de lyckligaste åren i livet. Om han själv visste om att han var lycklig? ”Sannolikt inte.”

Det tycker jag man känner igen. En dag blir man varse att då, den perioden, var man bra lycklig. Man kanske småler då minnet dyker upp.

Men tänk att man inte helt fattade det, medan allt pågick. Det är väl så att lycka kan man bara känna helt och fullt under kortare stunder. För det mesta är våra känslor blandade.

I Klingsorboken hittade jag också uttrycket ”styvsinnig glädje” och att ”Krummessa” som ska betyda att i blindo söka efter sitt ursprung.

Styvsinnig glädje skall jag försöka ta till mig. Fundera ut hurdan den är.

Så fick jag f.d. statsminister Ingvar Carlssons nya bok ”Lärdomar, personliga och politiska.” Också den oerhört bra.

Han kallar den inte självbiografi, utan en samling erfarenheter och tankar kring både privata och yrkesmässiga händelser. Mycket personlig, mycket sympatisk.

Jag vill också nämna K.G Hammars bok ”Fred är vägen till fred”, i samarbete med referensgruppen för fredskultur. Om tron på den rättfärdiga freden, tron på att aktivt ickevåld är vägen.

Nyligen påbörjade jag ”Fallna kvinnor”, skriven av Eva F Dahlgren.

Det är en tung bok. Grym. Det är förfärande att läsa om Rasbiologiska Institutet och om att det inte är så länge sedan t.ex. homosexualitet var straffbart i vårt land. Mycket har ändå blivit bättre.

Och alla dessa böcker, som jag inte skulle hitta bland hyllorna på biblioteket, de kommer hem till min dörr.

”Boken kommer” heter tjänsten. Sverige är fantastiskt. På så många vis.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

2 tankar om “Härligt med nya böcker

  1. Åter ett underbart ,stimulerande blogginlägg! jag hinner inte läsa för alla praktiska åtagande det är nog horribelt dumt. Men nu är det ju en gång så att jag har givit mig in i leken!
    Därvid får det bli tills vidare, kan man säga så vid mina år? 91
    k

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s