gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Världen via radion

4 kommentarer

Radio
Illförkyld, nerbäddad i sängen med radiolurar i öronen. Tänk att man kan bli så förkyld mitt i sommarhettan.

Det är så länge sedan jag varit drabbad att jag trott att det inte kunde hända mer.

Hörde Latinamerikakorren Lars Palmgren och det var ett härligt program. Dels hans röst, som man känner så väl igen. Dels hans tempo. Och hans musikval. Och städer och orter i Chile och Colombia och andra länder har så härliga namn. Managua. El Salvador. Valparaiso. Njuter av att forma ordet Valparaiso.

Det var verkligen att förflyttas från den trötta gammelgumslunken till något som grep tag.

Själv har jag aldrig varit modig, aldrig längtat efter resor till mycket främmande länder. Jag har alltid trivts bäst på hemmaplan.

Men nu tog Lars Palmgren en med på verkliga äventyr. Han berättade t.ex. om hur han på någon farofylld färd inte kunde känna någon rädsla då han hade råkat ut för fasansfullt plågsam skabb som tog udden av allt.

Före Palmgren har det varit Almedalen för hela slanten. Spännande har jag tyckt, men efter dagens ”Sommar” ser jag med andra ögon på det.

Utländska korrespondenter har uttryckt förvåning över att landets regering och övriga politiker kan röra sig helt öppet med bara ett par Säpomän i hasorna.

Och politikerna har anklagats för att vara för snälla. Uddén och Sonning i radion har talat om sina arbetsfält – politikerna i Mellanöstern och i Storbritannien, där slår det gnistor.

Vi är för tama, för tråkiga.

Kommen hit i tanken blir jag olustig. Jag tycker det är underbart om man inte skriker och stormgrälar. Passar det inte oss svenskar att vara lugna och sakliga? Blir inte diskussionerna klokare och redigare om man samtalar?

Men det anses naturligtvis som tant-önskemål. Inte kan man med vänlighet och snällhet gå in i politiken.

Statsvetaren Maria Wendt skriver i SvD att ”Almedalsveckan upphöjs till ett demokratiskt idealtillstånd.” Att den är ett paradoxalt fenomen ur vilket det kommer ut väldigt litet av politiskt värde. Den är ett politiskt spektakel.

Att svenskarna beskrivs som ett folk med idel goda egenskaper.

Maria Wendt frågar sig om det inte vore lämpligt att flytta politikerveckan till november till någon mindre insmickrande ort som Landskrona eller Flen. Och att alla partier skulle diskutera ett problem om dagen, under sju dagar, för att hitta politiska lösningar värda namnet.

Men under partiledardebatterna diskuterar man ju tillsammans. Inte känner man sig mycket klokare efter de fighterna.

Till slut. I ett radioprogram debatterade man skolavslutningar. En rektor i Gävle sa att man måste förbjuda ordet Gud vid dessa tillfällen. Skolavslutningar skulle vara sekulära.

Ärkebiskop Antje Jackelén berättade då, att rektorn blev så glad då hon fick sin vilja igenom, att hon utbrast ”Gud vad glad jag blev…

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

4 tankar om “Världen via radion

  1. Vilka reflektioner! Tror nog att vi alla borde ta oss en funderare över vår samtid lite nu och då, kanske skulle vi då opponera oss mot galenskaper som sägs och sker i vår omgivning!
    Har lyssnat en del på partiledarnas tal från Almedalen, men har så svårt att ta dom på allvar, trots att retorikexperter uttalar sig och journalister analyserar. För mig blir det mest valfläsk. Tror inte att SD ett ögonblick bryr sig om pensionärernas skatt, dom är ute och fiskar röster. M vill bygga supersnabba tåg mellan våra största städer, hm är det så nödvändigt? C vill lagstifta mot antibiotikaanvändningen, viktigt men hur komma åt allt som flödar in över nätet. S vill göra grupperna i förskolan mindre, ha den frågan har lärarfacken bråkat om dom 20 senaste åren och jag med, utan resultat.F hakade på Gudruns framgångar och valde jämställdhet, jo,jo skolfrågan var väl lite för het för att ta i, med dom senaste Pisa resultaten i färskt minne! V kan jag inte minnas att såg, men en gissning är att det var vinsterna i den offentliga sektorn som stod på agendan.
    Visst finns det mycket som inte är idealiskt i vårt land, men dom allra största problemen enligt mig är att göra stora viktiga insatser för miljön så vi har ett klot att fortsätta bo på, ta hand om människorna som fått lov att komma till vårt land på ett värdigt sätt, att ge ungdomar förtur till jobb så dom känner sig delaktiga och inkluderade i samhället. Tror det får bli mina topp 3 önskningar…

  2. Håller med föregående kommentar.
    Samt berätta att jag fnissade gott i slutet på ditt inlägg om rektorns kommentar kring skolavslutningarna!!!
    För övrigt tycker jag det är rätt att en skolavslutning inte är en kristen helgdag, och skolan ska absolut inte förespråka kristendom framför annan religion, eller ateism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s