gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Gamlingar i fokus

7 kommentarer

Aldre
Det handlar allt mera om oss gamlingar nu i alla medier. Vi börjar bli riktigt intressanta.

Bland annat har en studie gjorts om hur 70-åringarna mår idag, jämfört med hur det var för 30 år sedan. Nutida 70-åringar anser sig ännu vara unga.

De talar om hur de ska förverkliga sig själva. Det kan visst bli tid för det, då yrkesarbetet och barnen inte mera är lika aktuella. Samtidigt vill väl många hjälpa sina barn med barnbarnen.

I P1-programmet programmet ”Människans mått” berättades om en massa enkäter. Om ”brukarundersökningar”.

Vad är bra, vad är dåligt? Hur kan man göra det bättre? Det sades att människor känner sig ensamma och att 4 procent blir kränkta.

Detta ord ”kränkt” som man aldrig använde på min tid, även om det säkert fanns fler skäl för det då, än nu. Numera verkar folk blir kränkta för precis allting.

Allt är inte mätbart. Det finns inga säkra svar. Medierna frossar i alla dåligheter man kommer på och kräver bot och bättring.

Men det går ju inte att ordna någons liv så att hen alltid har det bara bra. Det går någorlunda att ordna med bra näring och rätta mediciner. Med hyfsat vänligt bemötande. Om vi är så friska att vi kan ta emot det.

Men vi är så olika. På det tillfälliga boende min man vistades i tre månader innan han fick permanent bostad, där var det stora salar och minst två i varje rum.

En dag när jag kom dit såg jag en kvinna ligga på golvet. Jag ilade fram till personalen och sa att åh, det ligger en…

Ja, men hon vill det, sa personalen. Hon blir lugn bara hon får lägga sig i det hörnet.

De hade länge försökt åtgärda detta. De hade burit henne till hennes rum eller till en samlingssal, men kvinnan blev orolig och nästan våldsam och lugnade sig genast hon fick lägga sig i sin hörna.

I P1-programmet fick vi höra om en vårdare i hemtjänsten som självmant ändrade på tider och rutiner, och därmed lugnade en dam som i veckor hade stört och oroat genom att skrika och gråta.

Hur noterar man detta i en brukarundersökning? Hur värderar man det? Och vem vet vad som rörde sig i huvudet på dessa kvinnor?

Det finns säkert så oerhört många som tycker det är svårt att bli gammal. Som inte kan dela sina funderingar och ängsligheter med någon som orkar höra.

”Jag mår som gamla mår”, svarar en del. ”Det är inte lätt att bli gammal”, säger många. Det håller jag med om. Men de flesta av oss har velat leva – och bli gamla.

Vi får inte gnälla. Så länge vi vet vad vi säger och gör, låter vi bli det. Vi bearbetar det inombords.

Ett lyxigt åldrande som prinsessan Lilian fick, med välutbildad personal närvarande dygnet runt, under de år hon levde som dement i sin bostad. Ett sådant får bara en prinsessa.

Kanske kunde personalen för henne kupera eventuell ångest med rätta sortens piller i rätta doser. Kanske kunde de agera så att hon inte någonsin kände sig ensam.

Kanske rörde de vid henne, masserade henne. Beröring som vi alla skulle behöva. Kanske var hennes dagar lugna och behagliga.

Men få av oss är prinsessor. Och det går inte att leva livet utan oro och smärtor. Det går inte att organisera livet så att det blir fullkomligt.

Vi måste tåla en hel del.

Usch vad jag är negativ? Men realistisk?

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

7 tankar om “Gamlingar i fokus

  1. Valår! Med all rätta att de äldres frågor också diskuteras. Menar den orättvisa skatten. Att det kan vara nästintill omöjligt att få en plats i ett äldreboende.

  2. Hej gammelmormor. Ja de lovar och lovar innan valet. Vem lyssnar på de äldre? Apropå ordet ”Brukare”, det fanns inte heller förr. Jag tycker så illa om det ordet. På min mammas (98 år) äldreboende kallas dom för gäster, och det tycker jag inte heller om. Varför inte kalla de äldre för sina namn.

    Mvh: Hallandskusten.

    • Tack! Ja man letar efter nya ord, brukare är rysligt och gäst låter också så dumt. Något samlingsord måste man väl ha. Tänk att din mamma redan är 98.
      Allt gott!

  3. Precis som du säger, du är både klok, observant och realist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s