gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Vad kan vi lära?

8 kommentarer

Ramadan
Nu har eid al-fitr firats, det vill säga den högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Härliga berättelser har man fått ta del av i tidningar och radio. Om tiden för ”glädje och förlåtelse” som radioprofilen Sagal Hussein Omar skriver om i Sydsvenskan.

I P1 kom olika röster till tals. Till exempel en ung svensk kvinna som för åtta år sedan konverterade till islam. Hur hon en dag läste Koranen och blev så positivt påverkad att hon beslöt sig.

Hon berättade om fastan, om barnen som fick lära sig att tänka på andra, som hade det sämre ställt. Om hela den långa månaden medan man beredde sig.

En annan dygnsrytm, ett annat tempo. En tid som sades inbjuda till att vara omsorgsfull och kärleksfull när det gäller samvaron med allt och alla.

Hur barnen på små lappar fick skriva upp på vilka sätt de kunde glädja någon.

Välvilja och kärlek.

Det vore fel att genast komma dragande med shia och sunni, Isis m.m. Vi människor kan vara grymma. Men det finns också i oss mycket godhet.

Kanske borde vi se över rutinerna inför den västerländska julen? Inte bara stressa rusa runt för att hitta julklappar. Och sedan på julafton på några timmar äta julmaten och öppna paketen och så är det över.

Det verkar i alla fall vara så för de flesta.

Visst minns jag jularna medan barnen var små. Spänningen och glädjen. Visst skänkte vi pengar hit och dit till välgörande ändamål.

Men vägen till julafton var inte fylld av djupsinnighet. Vi grubblade inte över hur vi agerat under året. Vi stressade, rusade, suckade och trängdes.

Jag skulle önska en förberedelsetid à la muslimernas ramadan, då vi stillade oss och tänkte efter. Så mycket gott det skulle kunna gå att finna ur det mönstret.

I mina aftonböner ber jag om att människor ska få INSIKT så att det blir slut på krig och grymhet. Insikt om hur vi borde leva under vår tid på jorden. Inte bara åsikter.

Bilden ovan visar libanesisk mat, som förekommer under högtiden eid al-fitr.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

8 tankar om “Vad kan vi lära?

 1. Tänkvärt även om jag inte är religiös alls. På något underligt sätt finns det inte tid för den där hariga eftertänksamheten. Eller, rättare sagt, det är svårt att ta sig den tiden.
  Kram

 2. Hej,apropå libanesisk mat.Jag hade en arbetskamrat(kristen) som var från Beirut i Libanon,blev faktiskt bjuden på mat av hennes familj.En mycket trevlig kvinna,som blev en av mina bästa arbetskamrater.Flyttade sedan till Finland där hennes syster bodde.
  Ha en fin helg.
  Mvh:Ingrid

 3. härlig läsning bor i Nogersund o just nu finns ett stort asylboende i hällevik !!
  trevligt att läsa om olika religioner MEN religion förstör mycket krig !!!
  ha en bra kväll

  • Jaa, med religion kan man göra mycket ont. Människan hittar alltid vägar till att göra ont och det är ju det man mest hör om, men till all lycka finns det mera godhet ändå, annars skulle inte så många framsteg ha gjorts. Försöker alltid tänka på Läkare utan gränser m.fl. organisationer
   som ger hopp. Annars orkar man inte.

 4. Ja just nu är det tungt ute i världen, den eviga konflikten ipå Gaza, den verkar ju olöslig, Syrien, Ukraina så många människoliv som spills i onödan och jag tänker på barnen som får en uppväxt som kanske präglar dom resten av livet. Svårt att vara posiv men håller med om att det verkligen finns människor som försöker göra skillnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s