gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Minnen från tidigt 60-tal

4 kommentarer

dorritBlogg
Det har gått ett antal program på TV som varit tillbakablickar på olika år, nu senast handlade det om 1962. Det avsnittet visades samtidigt som utfrågningen av Jimmie Åkesson pågick. Började lyssna på honom, men bläddrade över till ettan och blev snabbt nostalgisk och fundersam.

1962, jag var då ännu inte fyrtio år*. Vi bodde i Göteborg.

Plötsligt vällde det över mig minnen från den tiden och jag tyckte nu att det var alldeles kolossalt vad jag ännu då var barnslig.

Dagarna var överfyllda av familjen. Vid sidan om det vänner och representationsplikter ute eller hemma.

Visst minns jag Kubakrisen som något som kändes overkligt. Hot om kärnvapenkrig. Visst minns jag politiker och figurer och namn som var på tapeten.

En astronaut snurrade tre varv runt jorden. Neurosedynskandalen. Det kom en bok som förespråkade friare sexualitet. Nioårig grundskola skulle införas.

Men inte höll jag mig välinformerad, knappast lyssnade jag på nyheter mera än en gång om dagen. Tror vi skaffade oss TV först det året.

”Hylands Hörna” hade premiär, sändning onsdagar och lördagar. Namn som Simon Brehm och Carl-Gustaf Lindstedt som ”Gubben i lådan”. Samma år start för ”Fråga Lund” ett program där de lärde i Lund svarade på frågor, under ledning av Jan-Öjvind Swahn.

Så oerhört många snabba minnen rann förbi. Fastnade för hur jag själv agerade på den tiden.

Kastruller. Matlagning, Bakning. Uppköp med buss långa vägar till Mölndal utanför Göteborg. Där fick man handla en påse kött för 15 kronor.

En sådan påse räckte till många middagar. Man frös ner, kokade, lagade. Det var första året vi hade frys.

Jag sydde då ännu mycket av barnens kläder. Många misslyckanden, men också några succéer.

Jämför med dagens unga och tänker att de är oerhört mycket mera allmänbildade och medvetna.

Tycker nu att många av oss var helt bakom flötet. För inte var det bara jag som slukades upp av hemvävdheten.

Då upplever jag dagens unga som alerta och mogna.

På många vis har deras liv blivit lätthanterligare kanske, men så oerhört mycket mera stress de också utsätts för.

Ja, det var en förunderligt stark upplevelse att plötsligt dimpa ner i 60-talet. Och det har gått över femtio år sedan dess.

Är glad över att ha fått hänga med så här långt. Få vara med om allt det tekniska nya, fastän man inte begriper mycket av det.

Man begriper inte, men det är till stor glädje.

*Bilden togs något tidigare än 1962.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

4 tankar om “Minnen från tidigt 60-tal

 1. Hej!
  Det är nu vi har tid att tänka tillbaka på det som varit och ibland är det med en längtan. Jag har börjat släktforska lite försiktigt….det är som att lösa rebusar, men spännande. Egentligen tar det för mycket plats i huvudet….jag har det med mig jämt!!
  Särskilt om jag har fått upp ett spännande spår.

  Våra barn och ungdomar lever i en hektisk tid…..undrar om det går att inte vara i den…….kanske våra föräldrar tyckte att vi hade alldeles för mycket också?
  Njut av dagen! /m

 2. Trevligt inlägg att få läsa om hur det var att vara vuxen då.
  Minns gubben i lådan i Hylands hörna på lördagarna.
  Minns också att min morfar var på besök från Lapplandsfjällen. Han tyckte vi hade det så varmt inne i bostaden. Och att det låter så mycket utifrån. Fniss i den här lilla småstaden for det kanske förbi 2 bilar per kväll på den tiden!!!

  • Var nyss inne på dina sidor och läste om dina minnen och allt som pågår i nuet och hur svindlande märkligt alltsammans är. Det här att vara gammal och försöka hänga kvar, det är nya konster man måste lära sig. Kommer stunder då man/jag, vill släppa taget….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s