gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Vi förändras med åren

3 kommentarer

BarbroW
En kväll såg jag ett program på Kunskapskanalen där en panel med bl.a. olika doktorer diskuterade åldrandet. Exempelvis deltog läkaren Barbro Westerholm (bilden), tillika äldrepolitisk talesperson för Folkpartiet.

Hon fick frågan: Hur vill du att man ska vara som åldring?

Barbro Westerholm svarade: ”Man skall vara någon.”

Hur värderar vi ordet ”någon”? En läkare och tidigare medicinalråd? Alla är vi någon, men om vi inte har någon titel är det på ett vis inte lika lätt att veta vem vi är.

De yngre deltagarna försökte tänka sig in i sitt åldrande, men det är svårare än man tror.

”Jag vill att jag ska ha samma intressen som nu” – ungefär så sa flera av dem.

Om man har något smalt särintresse tänker jag mig att man gärna fortsätter.

Men annars tror jag att man förändras. Att man förvånar sig över att man varit så ivrig med något, som nu känns helt ointressant.

Och huruvida man vill bo ensam, eller dela bostad med någon. Det växlar det också. Det är skönt att vara solo, men det kommer ensamma stunder med oro.

Och vem i all världen är jag då? Ibland vet man inte det heller.

I Sydsvenskan efterlyser man ”pratglada svenskar”, som på ideell basis kan träffa invandrare och samtala med dem. De läser SFI, Svenskundervisning för invandrare, och behöver konversatörer som pratar vardagssvenska med dem.

Skrev att jag gärna kommer och att jag är 89 år. Tänkte att det kanske skrämmer bort dem. Äldre har ofta kraxiga tunna röster, men min röst anses bärande. Finlandssvenskan, som i viss mån sitter i ännu efter över sextio år i Sverige, den är tydlig.

Och nu fick jag svar. Är välkommen att delta på ett café en gång i veckan. Spännande. Ännu dock inget bestämt datum.

Så fick jag ett mail av en vän med följande lilla historia.
”A four-year-old child whose next door neighbor was an elderly gentleman who had recently lost his wife. Upon seeing the man cry the little boy went into the old gentleman’s yard, climbed onto his lap and just sat there. When his mother asked him what he had said to the neighbor the little boy said, ‘Nothing. I just helped him cry.”

Om historien är sann var det ett klokt litet barn. Att fälla tårar behöver en del hjälp med, ja.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

3 tankar om “Vi förändras med åren

  1. Just det finlandssvenskan är tydlig, kanske jag också kunde göra en insats, men det är i Malmö eller Lund antar jag, jag bor i Trelleborg, vet att Sydsvenskan mest bevakar dom två städerna, har själv tidningen men missat just detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s