gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Modevisning hos grannen

8 kommentarer

Modevisning
En helt programlös dag. Trodde jag. Tänkte, att nu ska jag riktigt slappa och försöka njuta.

Fast det är svårt lära sig det där, att man inte hela tiden måste. Samtidigt predikar jag ju för mig själv att det är bra och viktigt ATT jag måste.

Men trött så rysligt. Rentav stanna i sängen? Ont i artrosknät och jag VILL INTE. Men, ger jag efter helt, då är det ajöss med mig.

Klädde mig och förde ut en kasse med plast- och metallsopor på gården. Alltid nånting.

På tillbakavägen mötte jag en granne, en dam sådär 25 år yngre än jag. Fräsch och välklädd. Vi pratar alltid litet smått. Först om vädret, det härliga, om man inte tycker mulet väder är trist. Men temperaturen +12 grader i mitten på november. Underbart.

Grannen hade en klädkasse i handen vilket fick mig komma dragandes med att jag minsann för några dagar sedan också hade handlat. På Finsk Form rentav, på rea.

Beskrev mina fynd och grannen sa att det är roligt med gamlingar som är pigga nog att köpa nya kläder.

Vi skildes åt. Jag hade blivit piggare. Om jag skulle, tänkte jag…ta på mig stassen. Visa upp mig?? Barnsligt?

Men ”Vad är det för glädje med att hitta en snäcka, om man inte får visa den för någon”, som Snorkfröken sa i en av Muminböckerna.

Det resulterade i att jag klädde mig i ena nya stassen. Bökigt.

Strumpor istället för långbyxor. Kjol och jacka och vira den nya, tunna yllescarfen elegant om halsen. Iväg på mannekänguppvisning.

Blev insläppt hos grannen. ”Kom fram här”, sa hon, ”så jag kan se dig i ljuset. Vad snyggt, ååå vad snyggt…”

”Tycker du? Ja, jag tycker själv det är klädsamt.”

Grannen visade sina fynd och det gick en halvtimme som var så rolig.

Mitt i allt var tröttheten bortblåst. Mitt i allt pigg.

Jamen, hur man är funtad?

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

8 tankar om “Modevisning hos grannen

 1. Jag blir pigg bara av att läsa Din blogg kära Gammelmormor och en så snygg halsduk, var det den nya? Ja jag har upptäckt att man blir piggare av bara lite läppstift, är det inte konstigt så säg!
  Tack för stimulerande läsning!
  k

  • Tack snälla uppmuntrande Kerstin. Ja det var den nya halsduken på bilden. Ja så länge det räcker med läppstift för att få fart på oss så får vi verkligen vara tacksamma.

 2. Hej!
  Det är jag som tycker att du är en underbar granne! Du faktiskt inspirerar mig och få mig på gott humör varje gång vi ses. Du har alltid mån om hur du ser ut. Har en sådan underbar smak och sedan din lilla fåfänga att gå med en stav och ingen käpp. UNDERBART!
  Du är intresserad om saker som händer kring dig och hänger med. Det är många betydlig yngre än jag och du, som låter och uppför sig som hundra.
  Detta är den bästa medicin, känna att den kvinna som tittar på dig i spegeln ser tilldragande ut och att du trivs med henne, trots att ibland är det svårt.
  Någon har sagt att man måste tycka om att trivas med sig själv. Så självklart är det viktigt att känna sig snygg och fräsch. Underbart när man har lyckats att känna glädjen. Brukar man inte sega att man ska ha barnasinne kvar??
  Jag hade en gång, för länge sedan, sett en fantastisk vacker lång klänning. Den var väldig dyr! Gick, provade och tittade på den flera gånger. Ringde hem och bad om råd. Min mamma tyckte att det var slösaktigt att jag inte hade mycket användning för den. Men min far har sagt: ”Tycker du om den? Det är du som ska snåla på dina utgifter resten av månaden. Vill du, köp den!”
  Denna klänning har fått mig på gott humör många gånger.
  Ibland när jag kom hem från jobbet, trött och lite ur gängarna, tog jag den på mig, gjorde några piruetter vid spegelen och sedan hängde den tillbaka långt in i garderoben igen. Piggare och allt kände sig mycket bättre.
  Ytligt? Kanske, men den var en fantastisk terapeut!
  Idag med tanken på deras arvode var det faktisk en bra investering!

  Så kan vi hjälpa varandra att få vardagen vara lite roligare och stimulerande, var är felet!
  Stor tack för din spontanitet att du kom och ringde på! Det är DU som var min lilla solstråle den dagen!!!!
  Du är fantastisk! Heja på dig tjejen!!!

  • Tack Jana. Vi bor sådär 10 m från varandra och kan kommunicera på flere olika vis.
   Det är härligt och roligt och piggar upp verkligen. Så är det bara att trava på och ta tag i nya dagen.

 3. Du är modig, Dorrit. Det hade inte många vågat, gammal som ung, göra sig till och gå och visa upp sig, som om man vore nåt och för att få beröm och tro att man är så viktig att andra vill ge sej tid. Hääärliga mänska, Dorrit. Jag berättade nyss för brorsonen att jag skulle ha en lustlunch med Dorrit och han sa:” Hälsa tösen”. Han minns ju ditt fräcka tal på mitt 70. Vi ses om en stund.Gisela

 4. Så tufft av dig att mannekänga lite, skulle ha gett dig beröm för den vackra sidenblusen du hade på dig när vi sågs, men vi hade så mycket annat att prata om så jag glömde bort de, fast jag noterade det nog…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s