gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Vad vi gärna vill veta

6 kommentarer

Filosofi2
Läroämnet filosofi på min tid i skolan, det tror jag inte det var många av oss som var tillräckligt mogna för. Sokrates, Platon, Aristoteles m.fl.

Nu hörde jag i P1 på ”Filosofiska rummet” att man redan på dagis på en del håll tränar praktisk filosofi. Man ställer enkla frågor till barnen. Samma frågor som man kan ställa till vuxna.

Vad är vänskap? Vad är lycka? Vad är kärlek? Ämnen värda att samlas kring. Filosofi som friskvård.

Jag fick visserligen redan som liten höra att jag var en ”filosoferande komiker”, men om jag skulle vara glad eller ledsen över det begrep jag inte.

Har en bok av Tulsa Jansson, som är filosofisk praktiker. Boken heter ”Du har svaren – filosofi till vardags”. Hon arrangerar filosofiska caféer där man sitter i grupp och diskuterar. Där skulle jag vilja vara med.

Hon uppmanar oss att gå till filosofen när vi inte vet hur vi ska hantera en kris vi drabbats av.

Det känns nytt. Det är ju psykoterapeuter av olika skolor vi beställer tid hos.

”En filosofisk praktiker tröstar inte”, säger Tulsa Jansson. Det gör väl inte psykoterapeuten heller, men Tulsa Jansson uppmanar oss att tänka själva. Om vi ställer de rätta frågorna, har vi svaren inom oss. Det tror jag på.

Det finns planer på att införa filosofisk praxis som metod i skolorna och inom vården. Exempelvis för rehabilitering av cancerpatienter och inom den palliativa vården. För detta kommer det att finnas ökande behov världen över.

Aktuella frågor inom kriminalvården: Hur långt sträcker sig det individuella ansvaret? Får det finnas inslag av hämnd och vedergällning i straffet? Vem förtjänar att straffas?

Även i andra sammanhang pockar frågor på svar: Vad har vi för plikter mot varandra i samhället? Hur ska jämställdhet mellan könen hanteras? Måste några vara fattiga för att några skall kunna vara rika?

Man kan också fundera varför en del vill utsätta sig för faror i riskfyllda sporter.

Känner iver över att få veta mer.

I P1 deltog bl.a. dr Claes Hultling, narkosläkaren som 1984 dök och slog huvudet i en sten och bröt nacken. Förlamad.

”Det var en kristallisationspunkt. Man kommer i ett riktigt kaos, där oerhörda krafter frisätts. Många använder den kraften till att ligga och tycka att livet är ett helvete. Men jag är inte sådan. Jag är ganska operativ”, säger han.

”Kristallisationspunkt”. Ett begrepp som säger allt. Från att ha varit en ung, frisk, stark person till att på en sekund bli rullstolsburen för resten av livet.

Det har gått 26 år sedan olyckan – men försonats med sitt öde har han inte. ”Jag accepterar det inte, men försöker ta hand om själen.”

Han har skapat en specialistklinik för ryggmärgsskadade och har betytt oerhört mycket för många. Där ”stretchar man tankarna”.

Plötsligt känns det som att – jamen här finns ju lösningar. Det här måste komma igång på allvar. Att samlas i cirklar och grupper och samtala om sådant som angår oss precis alla.

Om jag skulle ha ork kvar, skulle jag anmäla mig med detsamma.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

6 tankar om “Vad vi gärna vill veta

 1. Intressant inlägg, tror som du att svaren har vi många gånger själva. Det är sant att vi på förskolan arbetar mycket med frågor som skall utveckla barnens tänkande och empatiska förmåga, samt lära dom sätta ord på sina känslor,pojkarna behöver lära sig det senare.
  Malou von Sivers har i sitt program på TV ” Efter tio” en dag i veckan en filosofisk hörna där hon bjuder in olika gäster som diskuterar och vänder och vrider på alla möjliga av livets stora och små frågor.
  Ibland har ”proffstyckare” som Ranelid varit med, har lite svårt för honom, tycker hans haranger verkar inövade på något sätt, säkert kloka, men fast han pratar så mycket om att kärleken är det största, så känns han inte genuin.
  Däremot var en ung kille bandmedlem i gruppen Mando Diao med, minns inte vad han heter, men han hade en otrolig förmåga att belysa och få fram kärnan i alla frågeställningar.
  Malou fick stora journalistpriset i veckan, väl värd tycker jag, hon är duktig på att intervjua och avbryter inte stup i kvarten och är alltid påläst.
  Nej nu skall jag försöka krypa till kojs igen klockan är 3.34 på natten, suck….

  • Tack – synd att jag inte någonsin ser Malou, lägger mig alltid prick 22…. rädd att rubba sömncirkeln om jag inte hörsammar klockan. Är ingen bra sovare, men det lönar sig att vara regelbunden.
   Ja Ranelid tar lätt kol på en, det kan inte hjälpas. Ja vad mycket det skulle finnas att ta del av.

 2. Jaså säger du det – ja 10 på f.m. är jag i regel på G, men skall uppmärksamma detta. Tack.
  Snart slår amaryllis nr två ut. Tack för den med.

 3. Mycket intressant inlägg. Tror vi lite till mans skulle må bra av lite filosofiska samtal
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s