gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Hurtigt, härligt..?

7 kommentarer

alexandra-charles-drottningen
Det handlar mycket om gamlingar i medierna nu. Gamlingar som sägs vara unga, för att det gamla åttio nu är det nya sextio.

Alexandra Charles (t h på bilden), pr-konsult och grundare av 1,6 miljonerklubben* skriver att ”Vi är lyckligare, intelligentare, har mer sex, lägre blodtryck och bättre kondition.” Att hennes generation tillhör rock’n’roll-generationen.

”Kan man annat än älska att åldras?” avslutar hon.

Ja, hon är fräsch och aktiv och en strålande representant för de här ”nya unga”. Men hon vet inte riktigt vad hon pratar om, för hon har inte fyllt sjuttio ännu.

Vetenskapens värld på tv handlade senast om hundraåringar som var glada, pigga och ganska friska de med. Att de orkar vara så glada, tvivlar jag på. Tacksamma och nöjda säkert många av dem, men glada..? Nå ja, vad vet jag om det.

Den helt fantastiska Dagny Carlsson, som är 102 år, blev utsedd till årets svensk. Hon började lära sig hantera en dator då hon var 99 år.

Och hon sa att hon har 3 500 följare, eller om det var 35 000?, på sin blogg. Nollorna flimrade förbi. Ja, hon är makalös.

Man såg henne trippa, faktiskt trippa, utan stav eller annat stöd. Hon verkar både se och höra.

I tv-programmet medverkade också två åttioplussare, som sa sig vara nöjda och må bra, även om de hade pacemaker och andra tillbehör.

Femtio procent av dem som föds idag kommer att bli hundra år. ”Det ska krylla av hundraåringar”, sa man också.

Och så visade man i tv-programmet en 95-årig dam som fick bli Lucia och som sa sig vara lycklig över det. Efter henne kom en hel radda damer med rullatorer.

Håhååjaja. Man ska väl se detta som roligt och käckt. Jag tyckte det var litet patetiskt.

Men det är ju underbart om många får åldras friska och pigga. Jag har bara så svårt att tro på det. Har flera vänner som kämpar för att orka ta emot den nya dagen. Och jag har vänner som önskar att det fanns ett piller…

Om man har lyckan att ha vänner kvar, är det ju verkligen härligt. Vänner man känner så bra, att man kan både samtala och tiga tillsammans.

Vad jag själv uppskattar med ålderdomen, om jag slipper bli dement, det är att jag känner mig HEL. Äntligen. Att jag njuter av alla tillbakablickar. Att jag försonats med precis allting. Att jag är tacksam för sådant som jag tyckte var motigt en gång. Om jag ändå hade begripit allt det här då, tänker jag nu.

Det kan gälla relationer där man haft skuldkänslor. Att förlåta sig själv eller att se att man faktiskt inte kunde göra mer än man gjorde. Att ansvar fanns också hos den andra parten.

Jag vet inte riktigt vad jag är ute efter med allt det här?

Det är något med att det kan bli så fel om vi bortförklarar allt som är svårt. Om det blir någon sorts plikt att vara pigg och glad.

De gamla, och unga med för den delen, som INTE mår bra. Som är ensamma, olyckliga, svikna, de känner sig bara än mer ensamma, olyckliga och svikna av att bli itutade att allt är så härligt.

Vilken glädjedödare tänker nu en del. Ja, då bjuder jag på det.

God Jul!

*1,6 miljonerklubben grundades 1998 då det i Sverige det året fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år. Idag är klubben en av landets största kvinnoföreningar med ca 33 000 medlemmar.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

7 tankar om “Hurtigt, härligt..?

 1. Vilken skarp analys! Håller absolut med dig, att glorifiera det här med att bli riktigt gammal kan verkligen bli patetiskt, nog vore det väl mer realistiskt att sanningsenligt visa att i Sverige är gamla människor många gånger så ensamma att man faktiskt kan ligga död i månader utan att någon enda människa frågar efter dig!
  Sen finns det den här lyckliga skaran, den lilla procent av alla gamla som har ett fantastiskt liv, lyckans ostar!
  Men tyvärr har vi fått ett samhälle där vi människor indelas i barn, ungdomar, göra karriär, sätta bo, förverkliga sig själv, sluta jobba, resa, hm, hälsa på gamla mamma och pappa…
  Nu är det jag som är glädjedödare GOD JUL!

 2. Du har så rätt. Dessutom är det skillnad beroende på samhällsklass. Finns statistik på att de mest friska och välmående inte tillhör de lägre samhällsklasserna. Det finns många barn som lever i fattigdom. Att leva i fattigdom finns också statistik som visar, att det leder till ökad ohälsa.
  Eftersom inkomstklyftorna ökat innebär det att de mest välbeställda mår bättre och blir friskare äldre.
  Alla skulle vi nog må bra av att utrota barnfattigdomen, minska inkomstklyftorna, skrota vårdvalet, satsa på omsorg, vård och hälsa för alla i ett jämlikt samhälle. Nu blev det väl jag som blev glädjedödaren?

  På så sätt tror jag vi på verkligt kan blir friskare och äldre.
  GOD JUL

  • Att minska våldsamma inkomstklyftor tror jag också är bra, däremot är jag inte så säker på att privata vårdhem m.m är dåliga alls. Beror så på motivationen. Förr hade många av oss det knapert, men det är inte bara pengarna styr hur vi har det. Beror ju så mkt på kärlek, omtanke m.m.
   Ack ja, enkelt är det inte.
   God JUl!

 3. Hej Dorrit!

  Jag skriver för den nostalgiska tidningen Minnenas Journal. ¨

  Vi älskar din insiktsfulla blogg. I ett kommande nummer av tidningen så kommer vi att tipsa våra läsare om två fina bloggar, och din är en utav dom.

  Kontakta mig gärna när du får tid över från julstöket: leone.serrander@gmail.com.
  Vi skulle väldigt gärna få publicera ett foto på dig från din barndom i samband med tipset.

  Tack för ännu ett fint inlägg. Dina tankar tröstar många.

  God Jul och Gott nytt år!
  Leone Serrander

  Post: LRF Media AB, Box 30133 104 25 Stockholm
  Besök: Franzéngatan 1B, 112 51 Stockholm
  Telefon: 073 955 0370

  minnenasjournal.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s