gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Livet är märkvärdigt

6 kommentarer

DorritBloggAheimer
I en tematidning läste jag följande: ”En berättelse om att leva med Alzheimers sjukdom.”

Yvonne Kingbrandt, född 1953, drabbades av Alzheimer år 2008 och bestämde sig för två saker. ”Att berätta för andra hur det är att ha Alzheimers sjukdom, samt att passa på att njuta av livet medan möjligheten finns.”

Alzheimers sjukdom debuterar ofta ganska tidigt i livet.

Hon vill beskriva hur det är att vara drabbad av sjukdomen. Vanligare är ju annars att anhöriga berättar.

Det är något underbart med att allt fler tillstånd och fenomen numera skildras öppet. Enda sättet att kunna hantera svåra saker är, att prata om dem.

Människors sexualitet var länge ett tabuämne, men det förändrades någon gång på 60-talet.

Ämnet döden kom på tal, i Sverige, 1973. Det kan jag säga så exakt, p.g.a. att det var då vår pojke dog i cancer. Jag kan berätta mera om det i nästa blogg.

Sedan dess har det skrivits böcker om till exempel homosexualitet, bipolaritet och transpersoner. Och det finns numera patientgrupper för bröstcancerpatienter, prostatacancerpatienter m.fl.

Nämnda Yvonne Kingbrandt har en blogg, som ska bli en bok och utbildningsmaterial och ge andra sjuka, anhöriga och vårdpersonal en inblick i hur sjukdomen Alzheimer upplevs från insidan.

Hon vill att andra skall få en Aha-upplevelse och känna igen sig. Att de skall inse att de inte är ensamma och inte behöver skämmas.

Det låter helt underbart. Att prata om det svåra. Vi behöver det.

Yvonne Kingbrandt säger själv att hon genom bloggen får stöd då hon mår dåligt. Att hon i sin tur kan ge tips och få pepp när det behövs. Hon känner att hon hjälper, genom att berätta hur hon lever.

För sådär sju år sedan träffade jag min kusin Sirkka i Helsingfors. Hon kom till mitt hotell och tillkännagav: ”Jag har just fått veta att jag har Alzheimer.”

Hon sa det med så vardaglig röst och ansiktsuttryck, att jag på något vis inte fattade att det var allvar. Hon var ju klar i tanken, tyckte jag.

Vi åkte hem till henne. Hon var litet osäker på vilken spårvagn vi skulle ta. I övrigt märkte jag inget. Ja, det tog lång tid innan hon lyckades laga kaffe.

Vi fortsatte brevväxla i några år, men hon var trött. Vi beslöt att hon ringer och jag skriver.

Ytterligare något år senare hade sjukdomen tagit överhanden och vår kontakt upphörde. Hon fick stor hjälp av sin dotter och sin svärson.

Men det är tungt för anhöriga, ja man säger ju att demens är lika mycket de anhörigas sjukdom.

Yvonne Kingbrands råd: ”Beröm dig själv. Det du gjort på rutin i 30 år, är numera en bedrift. Var öppen med din sjukdom. Den är inte skamfull.”

Det är verkligen visa ord. Bloggen heter alzheimer.bloggo.nu

Och hur vi än vill och hoppas, så kommer vi inte undan alla fasor. Vi vill alla dö knall och fall. Hur många måntro får dö så?

Min egen pappa låg död i sängen bredvid mamma, då hon vaknade. Jag var nyfödd.

Han fick, får man tro, en ”lycklig” död. Men den kom alldeles för tidigt.

Vi utsätts för faror jämt. Fantastiskt att vi ändå lever ganska så lugna och glada under våra da’r.

Livet är märkvärdigt.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

6 tankar om “Livet är märkvärdigt

  1. Jo, det är svårt att fatta vad som helst, om det sägs med fullständigt lugn. ”Jag har fått Alzheimers” med lugn röst utan bnågra tankar om min skräck, utan natt det hörs i rösten, syns i blicken. Jag håller med Dorrit om att det är en bra tid vi lever i, där de olika får utrymme för att berätta om sig. de som inte platsade innan för de inte var som man skulle vara för att överleva, frisk, kontrollerad, med alla lemmar på plats och funktionerande, talande och seende, inte handikappad. Så mycket annat fick döljas för att det inte var normalt. Så mycket av tankar och beteenden fick kontrolleras, inte yppas.Och så är det ju fortfarande men i allt minskande grad. Det är en lättnad att vi går ditåt, också mellan kvinnor, män och barn. Det är ju nätet, den krympande världen, Tvn inifrån katastroferna och krigen och terrorattackerna, men också läskunnigheten och välståndeti denna delen av världen. Inte förrän vi kan äta oss mätta och har tak överhuvudet, kan vi tänka på frihet i större sammanhang. Och tvingas stå ut med motståndet mot förändringarna.Hälsningar från engagerad Gisela

    • Tack! Med din kommentar associerade jag nu också med Charlie Hebdo, att tåla satiren, att vi sist och slut alla är skröpliga individer, – vi ska alla dö, ingen av oss är perfekt. Om vi ändå alla kunde vara medvetna om det.

  2. Tittade direkt och läste några inlägg på Yvonne Kingbrandts blogg och måste säga att det är oerhört modigt att så öppet berätta om hur en så hemsk sjukdom långsamt förstör det som är jag/du, dessutom ha livsglädje och humor i behåll. Helt klart gör hon en strålande insats för andra i samma situation, för anhöriga och för oss alla andra som har svårt att förstå.
    Nu är det ett tag sen Kristian Gidlund dog, men hans bok och blogg ” I kroppen min” grep ju tag i hela svenska folket, kanske för att han var så ung och berättade så utlämnande om sin cancer, men också för hans språk, det poetiska, nakna.
    det behövs sådana modiga människor i vår tid…

  3. Tack Gun. Ja det är så bra och viktigt att några vågar berätta om det svåra de är med om. Kristian Gidlund hade säkert själv hjälp av sin blogg och sin bok, medan allt det hemska pågick.

  4. Det här är ett viktigt ämne i en tid då vi blir allt äldre. Tror därför det kommer bli fler med t ex Alzeimers. En hemsk sjukdom. Har läst ett par böcker om det. Har en bekant som debuterade i sin sjukdom strax innan 50.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s