gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

En 90-årings önskan

8 kommentarer

Bokbild
Berättade för ett tag sen om mitt intresse för boken ”Med TAO i tankarna”. Kanske räknas den som en av alla självhjälpsböcker, av vilka jag läst massor och sedan glömt bort. Mer eller mindre. När man är ung kan man behöva dem. Då hinner man inte. Som 90-åring hinner man, men behöver dem knappast mera.

Hur som helst. Den här boken grep tag i mig. Den utgår från TAO, en uråldrig visdomslära. Författaren, Marta Cullberg Weston, närmar sig läran ur ett vardagligt, psykologiskt perspektiv. Hon kommer med frågor och ger förslag till övningar.

Stannade till vid frågor som ännu kan vara aktuella för mig. De är inte så många mera.

Vad får dig att uppleva ”flow”? Hur önskar du att ditt liv ska se ut om fem år? Kan du förhålla dig på ett annat sätt till det lidande som finns i din tillvaro? Hur vill du ta vara på dagen du har framför dig? Vad har fått dig att le de senaste dagarna?

Utöver detta en anmodan om minutlånga meditationer nu och då under en dag.

Det sistnämnda är mycket bra. En minut kan man orka och hinna med när som helst. Om tankarna far iväg, gäller det att genast återföra dem till andningen. Det ger faktiskt viss hjälp mot oro.

På frågan vad som får mig att uppleva ”flow” har jag många svar. Inte genom aktiviteter mera, för att jag orkar så litet. Men jag upplever mycket med starka känslor.

Ibland räcker det att se ett TV-program. Jag var inne på det i min förra bloggtext, och återkommer nu till TV-konserten med Norska Kringkastingsorkestern, KORK. Den spelade tillsammans med lokala förmågor.

En av dessa var en ung autistisk man, Ole. Han hade absolut gehör och behärskade många olika instrument. Samtidigt drogs han med sociala problem.

Oles föräldrar satt med i den fullsatta salen.

Att se hans lycka, när han spelade på orkesterns flygel. Att se all värme som sveptes över honom.

”Det här är stort.” ”Det här är fett.” Enorma applåder. Tror aldrig jag sett en publik visa så äkta och starka känslor. Kan inte tänka mig att det fanns någon avund på något håll. Allt var, tror jag, idel kärlek och värme.

Som yngre hade jag kanske inte levt mig in i det lika mycket som nu. Det är som att jag numera upplever allting starkare. Lycksaligare.

Vad har fått mig att le de senaste dagarna?

Ja, det kan vara minnen. Hågkomster av tokiga saker man sagt och gjort. Som när jag blev ombedd att skriva på en lista för bevarande av ett hospits. Och jag hörde det som ”rostbiff”, och sa att det inte intresserade mig.

Det kan också vara ett vänligt bemötande. Andras leenden smittar. Vi borde le mot varandra oftare.

Landa i mig själv i tacksamhet över livet?

Ja, det kan jag. Det har funnits stora sorger också. Sorgen efter vår yngste pojke som dog 1973. Den går aldrig över. Men ser framför mig mycket som kunde ha gått snett, men som slutat lyckligt. Jag landar numera väldigt ofta i tacksamhet.

Kan jag förhålla mig på ett annat sätt till lidandet i min tillvaro?

Kan inte säga att jag lider. Nej lidande är ett för starkt ord. Störningar, stundom plågor. Hur förhåller jag mig till dem? Jag tänker att de ingår i livet. Man måste stå ut med en del. Söka lindring.

Allt lidande i världen, det kan man inte alls förhålla sig till. Vi förtränger det mesta hela tiden, för annars skulle vi inte klara av att leva.

Hur tar jag vara på dagen jag har framför mig?

Jag gör så mycket jag någonsin orkar. Jag skriver på kvällen upp allt jag planerar göra nästa dag. Jag ska väl lyckas i alla fall med hälften. Som gammal har jag inte brist på idéer. Det är orken som tryter. Jag har aldrig tråkigt beroende på att det är så himmelens skönt att vila mellan varven.

Hur vill jag att framtiden skall se ut?

Kan inte se flera år framåt. Vissa planer kan man ha, medveten om att de kanske inte förverkligas.

Jag kommer att bli allt tröttare. Jag hoppas få ha ro inom mig. En skön trötthet är härlig, om man får ge efter för den. Och att så en dag få somna in för gott. Det är en 90-årings önskan.

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

8 tankar om “En 90-årings önskan

 1. Kära Dorret, jag slutar inte förvåna mig över dig, underbara människa. Jag har också läst oändligt många självhjälpsböcker, det är dom jag också kallar personliga utvecklingsböcker för de gör en medveten och medvetenheten är det måste till för att kunna förändra sig och förändring leder alltid till det bättre för individen själv. Även om människan utvecklas hela livet önskar jag mig, precis som du att yngre skulle läsa dom och bli varse tidigare i livet om hur de kan påverka sig själv till ett fantastiskt liv.
  Kanske spinner jag vidare på ditt inlägg och länkar till dig.
  Tack för boktipset, den har jag inte läst.
  Kramar om dig

  • Tack – det handlar nog om mognad tror jag, eller omognad, att inte unga fastnar för det de skulle behöva. Sån var jag också förstås.
   En skön sak med gammelskapet är just att man känner sig mera mogen.
   Kram

 2. Alexander Ekman, koreografen, berättade i sitt Sommar hur han mediterar. Det lät inte alltför krångligt. Och jag som alltid trott att man måste sitta i Lotusställning, vilket jag aldrig kunnat.

  • Ja jag håller med dig om att meditation alltid låtit krångligt. Precis samma sak upplevde jag i.o.m. boken om TAO. Nu och då, bara en kort koncentrerad stund, kan vara totalt vilsam.

 3. Hej på dig gammelmormorn!
  Förra gången du skrev om Tao, tackade jag för tipset. Nu har jag lånat den på biblioteket och ska läsa den så fort jag är klar med den jag håller på med. ( Tyvärr prioriterar jag inte att läsa på dagen, alltså blir det bara några sidor till natten. Jag har också lånat din och ser fram emot att läsa den.
  Tack för dina inlägg.
  /e-k

  • Det är ett bra tag sedan jag läste TAO. Vad man sen glömmer. Gör nu och då en minuts meditationer, men glömmer ofta. Man flyger från det ena till det andra. Får såna massor med böcker hem fr bibl. Gamlingar får det var 4de vecka.
   Allt gott.

 4. Du skriver intressant. Mycket tänkvärt.
  Ska kika lite mer i din blogg om det går bra.
  Nu får du Ha en härlig och fin lördag.

  Ha det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s