gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

90-årsfest hos vännen Birgitta

17 kommentarer

Stanpresenterse
Blev bjuden på 90-årskalas av Birgitta, som är nära vän sedan många år. Skulle jubilaren själv orka med festen? Hon visste att barn och barnbarn skulle fixa och ordna på alla vis, men ändå kände hon oro. Sådana blir vi som gamla.

Iväg iklädd klänning, strumpbyxor och skor med klack. Festligt och ovant. Strumpbyxor börjar kräva en del akrobatik numera.

Birgitta bor i ett härligt radhus, men med ganska små ytor. Dock var det ordnat så att många kunde få plats. På ett långt bord framför en bokhylla var maten uppdukad. Ett av barnbarnen hade lagat den, härliga rätter i alla de färger.

Birgitta stilig i pärlglänsande dräkt. Frisörbesök dagen innan. Det uppsatta håret så klädsamt. Och hennes familj, att tänka sig att hon är upphovet till den. Två barn, fem barnbarn med sina partner och sju barnbarnsbarn. En stor skara. Starka och färgstarka allesammans.

De ingifta kommer från olika länder. Kunde inte se mig mätt på dem. Två små färgade flickor sjöng rytmiska sånger. En mamma i rosa klänning mot varm, mörk hud. Lila till mörkt långt hår. Textil som vi bleka inte kan ha. Det kändes nästan magiskt.

Vet inte om Birgitta själv förundras över hur märkligt hennes liv gestaltat sig. Jag vet att hon glatt sig. Det måste vi prata om nästa gång vi träffas över en lunch. Hur härligt är det inte att vara vänner genom åren. Minns en gång då vi promenerade genom en park vi två. ”Du får inte dö före mig”, sa Birgitta.

Vänskap är så mycket. Så viktigt och så rofyllt. Så lugnt, känner jag det som. Vänner är inte beroende av varandra. Vänner är fria. I vänskapsrelationer, så som jag upplevt dem, finns ingen laddning.

I boken Mellan köksbordet och evigheten, skriver Karin Thunberg: ”Kontinuitet och återkoppling är vad vi dunkar in i vänskapens varp. Annars blir väven för gles. Då faller för mycket emellan.”

Hon menar att vi behöver tre ben för att stå stadigt. ”Bara att de finns, så kan ett av dem gå tvärs av, utan att vi stupar.”

De ben vi behöver är kärlek, vänskap och arbete. Inom familjen är känslorna och kärleken starkast. Det KAN vara komplicerat. Jag ser vänskapen som det lugnaste, tryggaste benet, helt utan laddning.

Foto: stanpresenter.se

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

17 tankar om “90-årsfest hos vännen Birgitta

 1. Klokt resonerat. Kul att få komma på kalas. Och få träffa vännens närmast anhöriga. Kul med kalas där folk är i alla åldrar. Kram

 2. Hej på en solig söndag, det har vi alla fall här i Åsljunga.
  Vilken underbar dag din väninna måste ha haft.
  Det är säker värt det även om hon är helt slut idag, det hade jag varit trots att bara är 62
  Ha det gott tills vi hörs.
  /Leva-Kerstin
  http://www.steeperz.com

  • Tack! Soligt Malmö tills för en stund sedan, nu mörknar det, men gör inget, det är +12. Skall just ge mig iväg och lägga en kopia av 90-dagsbloggen till Birgitta, hon har ingen dator.
   Allt gott ö.

 3. Visst är vänskap viktigt. Med en nära vän behöver man inte föreställa sig, man kan blotta sig, tystnaden blir inte besvärande och även om man inte setts på länge så vet man var man har varandra och ta vid där man slutade.
  Har hela mitt liv tyckt att svarta och färgade människor är vackra ( det stora flertalet) också deras kroppar och rörelsemönster är mycket mer tilltalande än det vi blekfisar har…

 4. Hej!
  Varje gång du skriver något nytt läser jag och förvånas över att du har så bra minne!
  Det senaste inlägget har jag läst två gånger och skulle så gärna vilja lägga in den på min blogg för att sprida den ännu mera.
  Vad tror du om det?
  Tänk att få vara med på kompisens 90 årsdag!!
  Kram MaLin

 5. Kan jag gå in på din blogg och kolla vad du skriver om? Är dålig på att klicka mig fram på en massa som jag inte fått lära mig.

 6. God morgon! Tack för titten! Jag kan bara se att någon varit inne …..om det finns en kommentar. Hoppas att det blir en bra dag i dag! / MaLin

  • Märker nu att min kommentar inte kom in till din blogg. Man skulle ha ngn kod? – jag skrev bara mitt namn. Tror att jag skrev att jag var imponerad över din kreativitet på alla många olika sidor och kände mig ärad av att ha fått komma med t.o.m.
   Allt gott ö.

   • Bara roligt att veta att du är med mig i mina tankar! Koden är att du ska skriva de bokstäver som du ser i en figur.Kram M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s