gammelmormorn

Om glädjen och sorgen i livet

Att känna ömhet

17 kommentarer

BloggOmhet
En vän skriver en kommentar till min förra bloggtext och citerar en gammal man: ”Det viktigaste mot slutet är ömheten.”

Ömhet. Jaa det är sköna stunder, både då man känner ömhet för någon eller själv är föremål för sådan. Och det får ju tyvärr inte alla uppleva.

Synonymer till ömhet är kärleksfullhet, värme, tillgivenhet, innerlighet. ”Tillgivenhet är värd mer än sympati eller vänskap”, enligt Wikipedia.

Stunder av ömhet är stunder av ro, tänker jag mig. Ömhet kräver tid. Att stillna.

Lyssnade på konstnären Lars Lerins Vinterprat i radion. För honom kan man känna ömhet när han blottar sig själv. När han vill så mycket gott. Han målar underbara tavlor. Mellan honom och hans mamma finns en varm relation med mycket ömhet.

Men han har ingen ro. Han kastar sig iväg mot nya mål hela tiden och sviker folk på vägen. Han hade hund en kort tid, men den behövde honom för mycket. Den gjorde honom orolig.

För människor som är starka och mår bra, känner man ingen ömhet. Är det så? De behöver den inte. Ömhet känner vi ofta för någon det är synd om.

Tänker på sångerskan Barbro Hörbergs visa om uteliggaren. ”Kära älskade barn, vad drömde din mamma om när du blev till?”. Fyllot på bänken. Hur mycket ömhet får han uppleva? Ja visst kan man känna ömhet för en utslagen, där inga ambivalenser finns i vägen.

Vi känner ömhet för våra barn. Extra mycket då de har somnat. Jag kände stor ömhet för vår pojke Lennart, som dog. Den var blandad med många, andra svåra känslor.

Ömhet i mitt liv som barn? Där associerar jag mest till min mormor Elin. Hon var den gamla tidens mormor som alltid hade tid. Hennes blick. Hennes kärlek. Jag tror hon tyckte det var litet synd om mig, då mamma utbildade sig i Helsingfors och vi bodde i Åbo. Min mammas ömhet fanns alltid där, men den förtogs litet av hennes inre oro.

Vi känner lättare ömhet för de små, för en hundvalp. Vi känner inte lika lätt ömhet för en nerkissad gamling, som verkligen skulle behöva det.

Vad jag önskar att jag hade visat större ömhet för mamma då jag 1965 besökte henne sista gången i Åbo. Då var hon ett problem för mig. Idag känner jag enorm ömhet för henne.

Dem man vill beskydda känner man ömhet för. Hur mycket ömhet orkar vårdpersonalen med, på sina arbetsplatser? Ömhet kan lindra oerhört mycket.

Behöver ömhet innebära kärlek? Det är väl kärlek i botten, för att vi ska ha förmåga till ömhet.

Man kan vrida och vända på allting. Allt har så många sidor.

Såg härom kvällen i TV en film om en ensam krokryggig äldre man på en ö vid norska kusten. Man såg honom streta på med jorden och med fiske. ”Varje årtag på vattnet är som meditation”, sa han. Han kände ömhet för naturen.

Om man satt i himlen och tittade ner, kunde man kanske känna ömhet för nästan alla. När man skulle se hur varje individ kämpar. Vill bli älskad, vill vara duktig. Misslyckas.

Vi är alla ofullkomliga. Vi har många skavanker. Som Strindberg sa: ”Det är synd om människorna.”

Annonser

Författare: gammelmormorn

Är 90+ och har barn, barnbarn, barnbarnsbarn och goda vänner. Är tacksam över mitt liv, får göra vad jag vill – men vad vill jag? Kanske finns det en längtan att ge sig ut i rymden och möta morgondagen – och samtidigt blicka tillbaka. Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

17 tankar om “Att känna ömhet

 1. Hej Gammelmormorn.
  Ja det ska bli spännande att sitta där uppe i himlen och titta ner, fast jag kan berga mig 30 år till förstås.
  Jag önskar dig ett gott nytt år.
  /Leva-Kerstin
  http://www.steeperz.com

 2. Tänkvärt. Funderade verkligen en stund. Tänkte så på dottern som jobbar inom äldreomsorgen. Jag tror hon faktiskt känner en ömhet med de äldre. Hon försöker ofta ta sig en liten stund med var och en som tycks ha behv av det just då. T ex en gammal farbror tycker det är så roligt att få skjutsa henne sittande på rollatorn och då får han göra det. En gammal tant tycker det är så roligt då hon berättar något om sina barn, då gör hon det. En gammal tant kan vara vresig , sur och gråtmild. Hon har en döende sjukdom, känner ångest ibland, hennes barn har inte tid med henne så ofta som hon vill. Dottern försöker få så mycket tid som möjligt att prata med bara den här tanten, hålla hennes hand. Jag tror det här är en slags ömhet blandat med respekt hon känner för de boende.

 3. Där fick jag mig en funderare, tack för den! 🙂

 4. Hej gammelmormorn. Jag har nyligen hittat till din blogg. Du får mig att tänka på hur min egen mormor kanske har det. Du kommer med nya perspektiv som jag inte har tänkt på innan. Tack för det! Gott slut på 2015. Jag hoppas på att få läsa mer från dig under 2016.
  Ta hand om dig!

 5. Tänkvärt. Ömhet accepterar alla skavanker, som vi ju alla har. Också.
  I bästa fall kan vi känna det även för oss själva.

  En riktig god fortsättning på det splitternya året önskar jag dig! 🙂

  • Tack detsamma, god fortsättning alltså. Ja ömhet kan man nog känna för sig själv också, det har jag inte tänkt på. Inte tycka synd om sig själv, utan känna ömhet. Bra.

 6. Ömhet har jag så ofta känt ny i mitt arbete med såväl friska som sjuka barn

 7. Äsch då, den här plattan får man knappt nudda innan den reagerar. Men håller med dig om att det är svårt att känna ömhet för starka personer, där blir det andra känslor, kanske beundran, respekt eller rent av avund!
  Tyvärr känner jag kanske mest medlidande med en utslagen och en nerkisssad gammal människa som jag inte har en personlig relation till.

  • Respekt känner jag mest för de starka. Viss ängslan, om de verkar kunna bli arga…. Och så är det nog, medlidande med de elända, om man stannar till och bryr sig. Ömhet är så mycket ljuvligare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s